Dit is de impact van biologisch eten op onze aarde

Biodiversiteit is prioriteit bij biologische teelt, maar waarom is dat nodig?  
image
1 april 2021

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit en biologisch eten hoor je vaak in één zin. Maar wat is het? Biodiversiteit is de variatie van dieren, planten en micro-organismen op een plek. Hoe groter de variatie in natuur, hoe beter! Want zo blijft de grond langer vruchtbaar en er ontstaan meer ecosystemen. Die verschillen in natuur en systemen hebben we nodig voor onze gezondheid. Dat heeft te maken met technologische ontwikkeling, maar daarover lees je zo meer.

Eerst nog dit.. wist je dat micro-organismen en insecten zelfs van levensbelang zijn?

Biologisch eten om bijensterfte tegen te gaan

Neem de bij. Die kent 20.000 soorten, maar wordt geteisterd door sterfte. Dat komt door het wereldwijde gebruik van pesticiden, maar ook door de snelle afname van biodiversiteit. Door biologisch te eten skip je beide bedreigingen. En dat wil je. Want bijen zijn een heel belangrijke spil bij verstuiving. Van tomaten tot aan koffie of je zondags beschuitje met aardbeien, bijen bestuiven het allemaal. Als de bij uitsterft, gaat een groot deel van onze wilde natuur verloren. En dat willen we niet hebben, natuurlijk! 

Welke impact heeft biologisch eten op ’t milieu?

Bij biologische producten zorgen telers voor een natuurlijke grond. Door zo min mogelijk te rommelen in de natuur, blijven ecosystemen bestaan. Biologische landbouw gebeurt op grote stukken land, want voor bioteelt is meer ruimte nodig dan voor gemodificeerde teelt. Maar zo blijft er wel genoeg biodiversiteit over voor mens en natuur. Die weer zorgen voor gevarieerd leven, eten en meer welzijn en technische innovatie.  

Biologisch eten op je bord betekent: 

  • Meer bomen! En ook natuurlijke afbraak van dode dieren en planten, en bestuiving van gewassen. 
  • Betere medicijnen voor ons. Door wetenschappelijk onderzoek naar biodiverse natuurbronnen.
  • Technologische sprongen vooruit, omdat wetenschap leert van natuurlijke processen. 
  • Rijkere natuur betekent rijkere boeren door langdurige vruchtbaarheid van grond. 

Meer weten?
Check deze video en leer wat chemische bestrijdingsmiddelen met de grond doen.

 

alt