In voor een detox? Zo werkt de citroensapkuur

De citroensapkuur is een vorm van vasten. Je onthoudt je lichaam van eten en geeft het daardoor de kans om even op adem te komen. Bij de citroensapkuur is het hoofdingrediënt ahornsiroop. Daarom is ahornsiroopkuur waarschijnlijk net zo'n goede benaming.

De citroensapkuur duurt 4 tot 10 dagen, exclusief op- en afbouwdagen. Tijdens de kuur drink je aangelengde ahornsiroop met verse citroensap en eventueel een snufje cayennepeper. Dat komt neer op zo’n 2 liter vocht per dag. Verder eet je niets. Je drinkt hooguit wat extra kruidenthee.

Waarom detoxen?

Dit zijn de meest voorkomende redenen om een detoxkuur te doen:

  1. Je geeft je darmen even rust, je lichaam ontgiften
  2. Je komt weer in balans
  3. Je maakt jezelf minder afhankelijk van eten
  4. Je wordt je bewust van je eetgedrag
  5. Je verhoogt je weerstand
  6. Je krijgt meer energie (als je je eetpatroon erna blijvend verbetert)

Detox recept, citroensapkuur, ahornsiroop TerraSana

Hoe lang duurt de citroensapkuur?

Je trekt maximaal 16 dagen uit voor de citroensapkuur, inclusief opbouwen en afbouwen. Idealiter ga je 2-3 dagen afbouwen, 4-10 dagen vasten, 2-3 dagen opbouwen. Probeer de 4 dagen vasten als minimum te zien. Vast zeker niet langer dan 10 dagen zonder begeleiding van een professional.

Durf je het aan? Dit zijn de regels van de citroensapkuur.

Afbouwen (2-3 dagen)

Afbouwen is heel belangrijk, dus neem dit echt serieus. Drink een paar dagen ervoor géén alcohol of koffie en eet zo min mogelijk vlees, suiker en koolhydraten. Neem minimaal 2 dagen om af te bouwen.

  • Dag 1: groente en fruit, lichte soep of misobouillon
  • Dag 2: gepureerde groente met misobouillon

De kuur (4-10 dagen)

Op alle dagen drink je 2 liter water met 20 eetlepels vers citroensap en 20 eetlepels ahornsiroop graad C. Voeg eventueel een snufje cayennepeper toe. Dit werkt verwarmend op koude dagen en als je het koud hebt. Dat is een normale lichamelijke reactie tijdens het vasten.

Het enige wat je naast dit mengsel mag drinken, is cafeïnevrije kruidenthee. Denk aan kamille, brandnetel, venkel en pepermunt. Check altijd goed of er geen zwarte thee of groene thee in zit, want daar zit wel cafeïne in.

Opbouwen (2-3 dagen)

Ook opbouwen is een belangrijk onderdeel van de kuur. Ga niet direct terug naar je oude eetgewoontes, maar probeer echt de tijd te nemen om je lichaam rustig weer aan eten te laten wennen. 

  • Dag 1: paar stuks fruit, ahorn-citroenmengsel, eventueel een (pure!) bouillon
  • Dag 2: groente en fruit
  • Dag 3: groente en fruit, soep en salade

Waar je verder aan moet denken als je begint:

  1. Doe het rustig aan tijdens de kuur. Doe waar je zin in hebt, maar gun je lichaam én je geest extra rust. Je krijgt maar zo’n 500 kcal per dag binnen, dus dat is echt weinig.
  2. Bewegen is goed, maar niet te intensief. Wandelen en rustig fietsen is het beste.
  3. Zorg dat je voldoende slaapt. Waarschijnlijk geeft je lichaam dit wel aan. De meeste mensen slapen tijdens de vastenperiode meer dan normaal.
  4. Help je lichaam een handje met de reiniging. Draag bijvoorbeeld een maag- en nierwarmer (haramaki). Deze katoenen band helpt om je lichaam, en dan vooral je nieren, warm te houden. Doe je de citroensapkuur in de winter, dan zul je extra merken dat je lichaam zichzelf moeilijker warm houdt. Een warme kruik kan ook goed zijn.
  5. Gebruik geen supplementen, dit verstoort de detox.
  6. Gebruik je medicijnen of heb je een ziekte? Informeer dan eerst bij de huisarts op deze detox een goed idee is.
  7. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Ben je ernstig ziek (geweest), jonger dan 16 of heb je maag- en darmzweren? Heb je tbc of problemen met je schildklier? Dan is deze kuur niet voor jou.

Weten wat je moet eten na de citroensapkuur? Lees hier verder.

Wat eten na de citroensapkuur? 

Je heb de citroensapkuur overleefd, en je voelt je top! Na een periode van vasten en ontgiften, is het nu tijd om rustig aan terug te keren naar een gezond dieet en een healthy lifestyle. Maar wat ga je eten na je detox? Hoe zorg je ervoor dat je niet terugvalt in oude gewoontes? Hoe maak je die verstandige keuzes voor je lichaam na je detoxperiode? Dit zijn onze beste tips.

5 tips voor na het vasten 

1. Eet veel verse en gefermenteerde groente

Nu je lichaam weer een beetje gewend is aan vast voedsel, kun je weer heerlijk genieten van alle verse groenten en fruit. En doe dat ook lekker, want na een detox is vooral groente, maar ook fruit heel lekker voor je lichaam. Deze voedzame bronnen zitten vol met essentiële vitamines en mineralen die je lichaam ondersteunen bij het opstarten van je gezonde lifestyle. Ook gefermenteerde groente vind je lichaam op dit moment waarschijnlijk erg lekker. Denk aan zuurkool, augurken, of maak je eigen gefermenteerde groente met een pickle pers

2. Gezonde eiwitbronnen

Na een periode van vasten heeft je lichaam behoefte aan herstel en eiwitten zijn hierbij essentieel. Kies voor magere eiwitbronnen zoals tofu, tempeh, seitan, peulvruchten of bonen. Met bijvoorbeeld een portie quinoa en gestoomde groenten is dit een lekkere optie voor een eiwitrijke maaltijd.

3. Gezonde vetten

Verrijk je dieet met gezonde vetten die goed voor je zijn. Noten, zaden, avocado en olijfolie zijn goede bronnen van gezonde vetten. Maak een smakelijke avocado toast of voeg wat gehakte noten toe aan je salade voor extra crunch en voedingsstoffen.

4. Hydrateer je lichaam

Blijf gehydrateerd door voldoende water te blijven drinken. Na een detox is het belangrijk om je lichaam goed gehydrateerd te houden om je energie en welzijn te behouden. Voeg wat schijfjes citroen of komkommer toe aan je water voor een verfrissende twist.

5. Luister naar je lichaam

Door het vasten zijn al zintuigen waarschijnlijk extra op scherp gaan staan. Maak daar gebruik van en luister juist nu extra goed naar je lichaam. Let op hoe je je voelt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen en pas je dieet aan op basis van deze behoeften. Ieder lichaam is uniek, dus neem de tijd om te ontdekken wat het beste voor jou werkt!