Dit wist je nog niet over de Italiaanse piadina

Het is al gebombardeerd tot de trend van dit moment: de piadina. Een dunne, Italiaanse wrap, ook wel ‘plat brood’ genoemd. Al sinds 1371 is deze specialiteit de trots van Italië!
3 juni 2022

recept piadina wrap met hummus TerraSana

Traditioneel, maar toch modern

De traditionele piadina werd oorspronkelijk gemaakt van bloem, water, olie en zout. Puur en ongecompliceerd. Wij gingen op zoek naar zo’n traditioneel recept, maar dan met een trendy randje. Waar vind je een leverancier die hart heeft voor biologisch en waar je er voor 100% op kunt vertrouwen dat de puurheid van het recept op nummer 1 staat? Well, in Italië! Na een lange zoektocht vonden we de wrapleverancier die we zochten. We bezochten dit kleine bedrijf en koesteren de passie die we er voelden.

Al 20 jaar piadinamaster!

Ruim 20 jaar geleden begon de eigenaresse van het bedrijf een eigen piadinawinkel aan de kust. Haar piadine (meervoud van piadina) waren zo’n succes onder de hongerige badgasten, dat ze haar producten ook al snel aan andere partijen ging verkopen. Wat haar piadine toen al zo bijzonder maakte, was de pure, traditionele receptuur. Ze moet niets hebben van gist, palmolie, dierlijke vetten, GMO, conserveringsmiddelen of aroma’s. Ze hield het klein en zuiver. 20 jaar later ziet ze dat ze destijds vooruitliep op de trend van vandaag. Deze wraps zijn echt en biologisch, verrijkt met de rijke traditionele kennis van het land.

Piadine met alternatieve granen

Op 1 staat bij ons altijd dat we goede biologische ingrediënten gebruiken. Maar we willen meer. Kunnen we een piadina maken zonder tarwe? Zonder gluten zelfs? Het antwoord is JA! Onze leverancier experimenteerde er hevig op los en verzon tientallen bijzondere piadinarecepturen. Zo ontstonden supercombi’s. Wij selecteerden de 3 allerbeste voor je:

  1. Volkoren tarwe en haver
  2. Speltmeel en haver
  3. Tarwe en hennep

Troepvrije wraps

De vooruitstrevende visie van onze leverancier heeft al voor veel bijzondere en pure producten gezorgd. In een wereld waarin bewerkte voedingsmiddelen steeds meer de overhand krijgen, blijft dit bedrijf trouw aan de natuur. Hun visie is onze visie. Mensen blij maken met échte, pure voeding!

Hoe kan een simpel ‘broodje’ zo lekker zijn? Nou, een goed recept!

Hoe eet je die piadina’s eigenlijk?

Je hoeft piadina’s alleen maar warm te maken in een hete koekenpan. Een wrap heeft aan beide zijden aan een tiental seconden genoeg!

Je eet de piadina als een (dichtgevouwen) pizza, als een broodje of als een pannenkoek. Heerlijk met Mediterrane (gegrilde) groenten en een avocadomousse of tahin. Lekker met kaas (mozzarella!), vlees (parmaham!) en peulvruchten, maar ook saladeachtige groenten doen het goed.

Wist je dat…

… onze leverancier bepaald werk expres handmatig doet, zodat ie écht de beste blijft? Gotta love it!

Hoe maken we die piadina?

“In de kleine, knusse fabriek is het eerste wat opvalt de megamixer, die eigenlijk meer op een grote vogelkooi lijkt. Door de spijlen heen zien we hoe het deeg ronddraait en snel bollen draait van gelijk gewicht. Van daaruit komen de bollen in de handen van fabrieksmedewerkers, die klaarstaan om ze handmatig in nette rijen te leggen. Ze krijgen een bloemlaagje en rollen zo de band op. 

De bollen liggen in no-time onder de wals. Een seconde later komt er een dun en langwerpig stuk deeg uit. Dan ontmoet het deeg de wals opnieuw en zien we aan de andere kant een prachtig ronde piadina liggen. Die is klaar voor de oven. De wrap glijdt al ronddraaiend de oven in en bakt daar in korte tijd gaar. 

Speciaal voor TerraSana verzamelen de makers de wraps handmatig per 6 stuks. Het folie gaat erom en dan gaan de piadine zo snel mogelijk op transport. It’s a wrap!”