Mag ik onbeperkt zeewier eten?

In zeewier zit veel jodium. Jodium is een goed mineraal, maar veel jodium is niet voor iedereen even goed. Is zeewier gezond, en hoeveel zeewier mag je per dag?
14 december 2023

Niet iedereen kan veel jodium verdragen

Jodium is een essentieel mineraal voor de schildklierhormonen. Het komt van nature maar weinig in voedsel voor. Nu is er één product waar wél (veel) jodium in zit, en dat is zeewier. Zeewieren nemen dit mineraal (spoorelement) namelijk heel gemakkelijk op. Jodium is een gezonde bouwstof die de meeste mensen echt niet hoeven te mijden. Maar ben je jonger dan 14, ben je zwanger of heb je een schildklieraandoening? Beperk dan je jodiuminname en lees onze aanbevelingen op de verpakkingen goed.

Hoeveel zeewier mag ik eten?

Wat de aanbevolen dagelijkse inname is van zeewier, verschilt per soort. Bekijk de maximale hoeveelheid per soort in de tabel hieronder.

Kombu neemt veruit de meeste jodium op. Daarom gebruik je kombu meestal als een soort laurierblaadje en eet je het niet op. Ben je niet bang om veel jodium binnen te krijgen, of heb je juist jodium nodig? Dan kun je kombu in piepkleine stukjes snijden en opeten. 

Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen. Alleen bij nori hoeft dit niet. Nori wast onze zeewierman na de oogst al een aantal keren uitgebreid.

arame zeewier japan TerraSana

Bovengrens jodium: dit raden we aan

De EFSA (European Food Safety Authority) beveelt voor volwassenen een bovengrens van 0,6 mg jodium per dag aan. Bereiding en gebruik volgens de gebruiksvoorschriften die vermeld staan op het etiket.

Soort zeewier Maximale hoeveelheid
AO nori 15 g per dag
Arame 2 g per dag
Hiziki 1 g per dag
Instant wakame 5 g per dag
Kombu 5-6 cm per dag
Nori 15 g per dag
Nori snippers 15 g per dag
Sushi nori 15 g per dag

Lees hier meer over jodium, in welk voedsel het zit en waar het goed voor is.

Andere mineralen in zeewier

Zeewieren voeden zichzelf door voedingsstoffen uit de zee direct in hun celwanden te absorberen. Hierdoor neemt zeewier naast een relatief hoge dosis jodium ook een hoop andere mineralen uit de zee op. Zo vind je calcium, magnesium, natrium, kalium, fosfor en ijzer in een groot gedeelte van de zeewieren. Vandaar dat ze regelmatig het etiketje ‘superfood’ opgeplakt krijgen!