Minder plastic? Doen we!

Hoe minder plastic we de wereld in slingeren, hoe beter. Een groot deel van onze producten verpakken we al in glas, maar ook een deel zit in plastic zakjes. Dat gaat veranderen! We zijn dit jaar overgegaan op composteerbaar folie.
image
3 juni 2022

Van plastic naar composteerbare verpakkingen

Plastic is een vies woord geworden, en terecht. Een schoon milieu is belangrijk voor ons allemaal. In ons grote assortiment van 436 producten zit een groot deel in plastic, en dat voelde niet goed meer voor ons. Daarom gingen we op zoek naar een duurzamer alternatief. Dat vonden we. De vooruitstrevende Bio4Pack werd onze partner in bioplastics.

Onze promise: alles wat we nu in eigen huis in plastic verpakken, vervangen we door composteerbaar folie. Dit zijn zo’n 100 producten, dus dat scheelt een heleboel. Zo kunnen we met een schoon geweten produceren, en hoef jij geen twee keer na te denken als je met een zakje in je handen staat.

Wat is composteerbaar folie?

Composteerbare verpakkingen worden gemaakt van plantaardig en recyclebaar materiaal. In ons geval van houtsnippers. Het materiaal is biobased (3-sterren). Dat betekent dat 60-80% uit hernieuwbare grondstoffen bestaat. Ook is het folie industrieel composteerbaar. Dat betekent dat het binnen 6 weken voor 90% afgebroken kan worden. De 10% die overblijft is compost en wordt omgezet tot CO2 en water. Dubbel duurzaam dit!

Wat is het verschil tussen biobased, composteerbaar en biologisch afbreekbaar folie?

Biobased betekent dat het folie gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen, zoals houtsnippers of suikers. Biobased materialen zijn niet altijd composteerbaar of biologisch afbreekbaar.
Composteerbaar folie kan binnen 6 weken voor 90% afgebroken worden. Biologisch afbreekbare verpakkingen kunnen ook biologisch afgebroken worden, maar dit kan ook jaren duren.
De term biobased gaat dus over het begin van het proces: de grondstoffen. De termen biologisch afbreekbaar en composteerbaar gaan over het eind van het proces: het afbreken.

Helpen composteerbare verpakkingen wel tegen de afvalproblematiek?

Hoe minder plastic we de wereld in helpen, hoe beter. Ja, de wereld van plastic is ingewikkelder dan op het oog lijkt. Maar als niemand de eerste stap neemt naar een betere optie, dan blijft alles bij het oude. Met de overstap naar composteerbaar folie zijn we de afvalproblematiek zeker nog niet de baas, maar het is een stap in de goede richting. We gaan ervanuit dat hoe meer bedrijven deze stap zetten, hoe meer anderen zullen moeten volgen. Net zolang tot iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het terugdringen van het afvalprobleem.

Wat kun jij doen?

Het simpelste wat jij kunt doen, is je afval goed scheiden. Klik hier als je wilt weten in welke bak je composteerbare verpakking hoort.

Je kunt het composteerbare folie herkennen aan de iets minder doorzichtige randen, maar óók aan het nieuwe etiket. Geen knalrood, geel, paars, blauw en groen meer, maar roze en groen.