Hoisin (spreek uit als hoi-sien) komt uit de Kantonese keuken, een van de belangrijkste Chinese regionale keukens. De saus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijstazijn, knoflook, sesamolie, suiker en specerijen zoals steranijs en kaneel.
De naam betekent letterlijk ‘zeedierensaus’ in het Kantonees. Maar in hoisin zitten helemaal geen zeedieren. Hoisin werd vroeger vaak bij vis geserveerd, maar tegenwoordig vooral bij geroosterde eend, kip of buikspek. Steeds vaker als plantaardige woksaus of dipsaus.
Hoisin is een dikke, zoete saus met een diepe umami-smaak. Denk aan een Chinese barbecuesaus, maar dan zonder tomaat en meestal wat zoeter en voller van smaak. De gefermenteerde sojabonen geven ‘m die rijke, hartige ondertoon.
In Azië wordt hoisin saus op allerlei manieren gebruikt: als woksaus, marinade, dipsaus of glazuur.
Hoisin combineert goed met sojasaus, sesamolie of chili-olie om je eigen dipsaus of wokmix te maken. In hotpot, bao buns of noedelgerechten komt die veelzijdigheid goed naar voren.
Het is best lastig om een ‘clean label’ hoisin te vinden. Meestal zitten er veel smaakversterkers en E-nummers in hoisin uit de toko of supermarkt. Vind jij het ook belangrijk wat er in je eten zit? We hebben onze hoisin woksaus zo puur mogelijk gemaakt, helemaal zonder die onnodige toevoegingen. Plantaardig en glutenvrij. En dat doet helemaal niets af aan de smaak. Juist niet, hij is superlekker en past goed bij vlees, plantaardige eiwitbronnen, groente en noodles. Een allemansvriendje.
Nee, hoisin saus is niet pittig. De smaak is vooral zoet en hartig. Hou je van wat meer spice? Voeg dan chili, sambal of sriracha toe voor een pittige twist.
Hoisin zelf maken kan, maar je hebt er flink wat ingrediënten voor nodig: gefermenteerde sojabonen of goede tamari, rijstazijn, mirin, knoflook, suiker, sojasaus, specerijen… Dat kost tijd, shoppen en geld. Zo’n goede ‘cleane’ kant-en-klare hoisinsaus in huis hebben is helemaal geen overbodige luxe. Ontwikkeld voor jouw gemak. En je weet zeker dat de smaak 100% klopt.