Hoisin: alles wat je wilt weten over deze zoete (wok)saus

Hoisin is een dikke, donkerbruine saus uit de Kantonese keuken. Zoet, zout en een tikkie kruidig. Ken je hoisin van peking eend of buikspek? Dat kan kloppen! Maar deze Aziatische smaakmaker kun je voor veel meer (ook vegan!) gerechten gebruiken. Lees hier hoe je hoisin gebruikt als woksaus, marinade of dipsaus.
image

Wat is hoisin?

Hoisin (spreek uit als hoi-sien) komt uit de Kantonese keuken, een van de belangrijkste Chinese regionale keukens. De saus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijstazijn, knoflook, sesamolie, suiker en specerijen zoals steranijs en kaneel.

De naam betekent letterlijk ‘zeedierensaus’ in het Kantonees. Maar in hoisin  zitten helemaal geen zeedieren. Hoisin werd vroeger vaak bij vis geserveerd, maar tegenwoordig vooral bij geroosterde eend, kip of buikspek. Steeds vaker als plantaardige woksaus of dipsaus.

Hoe smaakt hoisin?

Hoisin is een dikke, zoete saus met een diepe umami-smaak. Denk aan een Chinese barbecuesaus, maar dan zonder tomaat en meestal wat zoeter en voller van smaak. De gefermenteerde sojabonen geven ‘m die rijke, hartige ondertoon.

Hoe gebruik je hoisin saus?

In Azië wordt hoisin saus op allerlei manieren gebruikt: als woksaus, marinade, dipsaus of glazuur.

  1. In de wok. Roerbak groenten, tofu of noedels met hoisin woksaus voor een snelle maaltijd.
  2. Als marinade. Meng hoisin met sojasaus en ahornsiroop en marineer je tofu of tempeh erin.
  3. Als dipsaus: verdun met wat limoensap of water en serveer bij loempia’s, bao buns of summerrolls.
  4. Als glazuur: bestrijk je plantaardige eiwitbronnen (of vlees als je niet vega eet) en bak tot het mooi kleverig is.

Hoisin combineert goed met sojasaus, sesamolie of chili-olie om je eigen dipsaus of wokmix te maken. In hotpot, bao buns of noedelgerechten komt die veelzijdigheid goed naar voren.

Clean label hoisin saus

Het is best lastig om een ‘clean label’ hoisin te vinden. Meestal zitten er veel smaakversterkers en E-nummers in hoisin uit de toko of supermarkt. Vind jij het ook belangrijk wat er in je eten zit? We hebben onze hoisin woksaus zo puur mogelijk gemaakt, helemaal zonder die onnodige toevoegingen. Plantaardig en glutenvrij. En dat doet helemaal niets af aan de smaak. Juist niet, hij is superlekker en past goed bij vlees, plantaardige eiwitbronnen, groente en noodles. Een allemansvriendje.

hoisin wok sauce clean label puur aziatisch

Is hoisin pittig?

Nee, hoisin saus is niet pittig. De smaak is vooral zoet en hartig. Hou je van wat meer spice? Voeg dan chili, sambal of sriracha toe voor een pittige twist.

Zin om aan de slag te gaan? Dit zijn een paar lekkere recepten met hoisin woksaus.

Hoisin zelf maken of kopen?

Hoisin zelf maken kan, maar je hebt er flink wat ingrediënten voor nodig: gefermenteerde sojabonen of goede tamari, rijstazijn, mirin, knoflook, suiker, sojasaus, specerijen… Dat kost tijd, shoppen en geld. Zo’n goede ‘cleane’ kant-en-klare hoisinsaus in huis hebben is helemaal geen overbodige luxe. Ontwikkeld voor jouw gemak. En je weet zeker dat de smaak 100% klopt.

Wist je dat?

  • Hoisin betekent ‘zeedierensaus’, maar bevat geen vis of schaaldieren.
  • In China staat hoisin vooral bekend als glazuur bij het gerecht char siu of peking eend.
  • Hoisin is familie van sojasaus, maar dan zoeter en dikker van structuur. Toch is het niet ongewoon om nog een scheutje extra sojasaus bij de hoisin te doen voor wat extra zout.